درخت نمدار و فواید آن
به گزارش وبلاگ لوازم آشپزخانه، نمدار، درختی است که در خاک غنی از آهک رشد می نماید و خواص دارویی دارد. این درخت که بومی اروپاست، در آمریکا و به صورت پراکنده در جنگل های شمال ایران نیز می روید.
نمدار درخت بومی جنگل های شمال و با ارتفاعی حدود 20 تا 30 متر است که دارای تاجی گرد و گسترده می باشد. این درخت در منطقه ها وسیعی از قاره اروپا نیز می روید. در انگلستان به آن Lime Tree و یا Lime Bushes می گویند. انواع اروپایی نمدار به نام Lindens شناخته می شوند و واریته ای از این درخت که در آمریکای شمالی می روید با عنوان Basswood مشهور می باشد. در گذشته درخت نمدار در خانواده Tiliaceae طبقه بندی می شد اما ظاهرا بر اساس مطالعات ژنتیکی اخیر ی که اجرا شده آنرا به تیره Malvaceae یا پنیرکیان نسبت داده اند که پنیرک و ختمی از اعضای شناخته شده آن هستند. این درخت در ایران با نام های محلی دیگری چون نرم دار، گاوکهل، کپ، کف، پالاد، احلامور، زیرفون و غیره نیز شناخته می شود. گفته می شود نمدارها می توانند آلودگی شهرها را به خوبی تحمل کنند و ازین نظر در کشورهای اروپایی به عنوان درخت زینتی شهری مورد توجه می باشند.نمدار پوستی صاف و با فرورفتگی هایی خاص دارد. برگ های نمدار خزان کننده، پهن، قلبی شکل، تا حدودی نامتقارن و نوک تیز و با حاشیه ای مضرس هستند. گل های هرمافرودیت نمدار زردرنگ و معطر بوده در اواخر خردادماه ظاهر می شوند و مورد علاقه زنبورها هستند. هر گل آذین از حدود 5 تا 15 گل تشکیل شده است. پایک این گل آذین به دلیل برگه های باریک و کشیده و با رنگ متفاوتی که دارد کاملا بر روی درخت به چشم می آید به گونه ای که گویی شاخه ای با برگ هایی از درختی دیگر در میان نمدار رشد نموده است. بعد از رسیدن گل ها دانه های کوچک نخود مانندی روی درخت ظاهر می شوند که ابتدا سبز و بعدا به قهوه ای تغییر رنگ می دهند. نمدار را می توان به وسیله کشت همین بذرها تکثیر نمود. چوب این درخت مرغوب و سبک است و به وسیله روستائیان منطقه ها شمالی جهت تهیه کندوی زنبور، چمدان، چارچوب پنجره، صندوق های نگهداری چای و برنج و غیره استفاده می شود. برگ های نمدار نیز ظاهرا علوفه ای خوشخوراک برای دام ها محسوب می شود و از این جهت و نیز به دلیل بهره برداری از چوبش در معرض آسیب می باشد.
جهت مصارف دارویی از گل ها و شکوفه های بازنشده این درخت استفاده می شود. گل ها را در هوای آفتابی چیده و در محلی با تهویه هوای مناسب خشک می کنند. این گل ها معطر و لعاب دار بوده و از این جهت که معرق خوبی دانسته می شوند دم نموده آنها جهت درمان سرماخوردگی مورد استفاده قرار می گیرد. نمدار عسل دهنده خوبی نیز می باشد و یک درخت آن به تنهایی 10 کیلو عسل شفاف می دهد. این درخت در صنعت زنبورداری بسیار مورد توجه است. عسل بدست آمده از این درختان کمرنگ اما بسیار معطر و مرغوب می باشد.
گفته می شود درختان نمدار عمر طولانی ای دارند. به عنوان مثال در باغی در گلاسترشایر انگلستان درخت نمداری قد برافراشته که عمر آنرا 2000 سال برآورد نموده اند.و یا در نورنبرگ آلمان نمداری وجود دارد که براساس روایات محلی، به وسیله قدیس کونیگونده، همسر هنری دوم امپراطور روم مقدس در حدود سال های 1000 میلادی کاشته شده است. درخت نمداری نیز در سوئیس وجود دارد که در نوشته ای متعلق به سال 1357 میلادی به آن اشاره شده است.1
خواص نمدارعسل به دست آمده از گل این درخت خاصیت دارویی دارد. عسل، گل و برگ های جوان آن سرشار از آنتی اکسیدان است. فلاوانوئید موجود در شکوفه های این درخت به طور مستقیم روی غدد عرق اثر می گذارد.
ارزشمندی های نمدار در چوب مرغوب و گل های معطرش خلاصه نمی شود. بلکه خواص دارویی هم دارد و از این نظر جزء گیاهان دارویی جنگل های شمال محسوب می شود.
گل آذین نمدار دارای اسانسی است که براثر تقطیر با آب، از آن به دست می آید.
نمدار علاوه بر داشتن تانَن و موسیلاژ و قند، ضد تشنج و آرام کننده است.
اسانس آن با داشتن اثرکاهش دهنده گلبول ها و کم کننده حالت چسبندگی و قابلیت انعقاد خون، باعث رقیق شدن خون و کاهش آن در عضو بر افروخته می شود.
دم نموده گل نمدار به صورت غرغره برای رفع التهاب مخاط دهان مفید است و چوب قسمت سطحی آن، مجاری عروق خونی قلب را باز می نماید و برای درمان آنژین صدری کاربرد دارد.
استحمام در وان محتوی دم نموده گل نمدار و آب گرم، ضد تشنج و محرک و آرامش بخش است.
غرغره کردن مخلوط دم نموده گل نمدار و جوش شیرین برای لوزه های ملتهب مفید است.
برای تهیه دم نموده این گل برای غرغره کردن، 25گرم گل را به 250میلی لیتر آب جوش و 5گرم جوش شیرین اضافه کنید.
مخلوط دم نموده آن با گل گندم، تیرگی دورچشم را کاهش می دهد.
برای تهیه مسکن، 20گرم گل را به یک لیتر آب جوش اضافه کنید و یک فنجان قبل از شام و یکی قبل از خواب بنوشید.
دم نموده آن را می توان به کرم صورت اضافه کرد. زیرا باعث بازسازی پوست، کاهش پف چشم و ورم می شود.برای کاهش پف زیر چشم، پنبه آغشته به دم نموده آن را به مدت 20دقیقه روی چشم قرار دهید.
دم نموده گل آن، عضله را شل می نماید، اضطراب و اختلال خواب را رفع می نماید.
گل این درخت، درد معده را تسکین می دهد و نفخ را رفع می نماید.
برای درمان سرفه یا سرماخوردگی دم نموده آن را روزی 3بار میل کنید.
دم نموده آن برای افرادی که به بیماری قلبی مبتلا هستند، توصیه نمی شود.2
کاربردها و خواص درمانی درخت نمدار برگ کوچکنمدار برگ کوچک به صورت خودرو به عنوان گیاهی زینتی رشد می نماید. درخت نمدار برگ کوچک اغلب به عنوان گیاهی زینتی در طراحی فضای سبز کشت می شوند.
بعلاوه به دلیل تاج گسترده ای که دارد، به عنوان درختی سایبان بسیار مورد پسند می باشد.
به دلیل مقاومت درخت نمدار برگ کوچک به هرس های سنگین، می توان از آنها در ساخت بونسای نیز استفاده نمود.
در مرکز و غرب اروپا، از دمنموده گل های این گیاهان در طب سنتی برای درمان بعضی بیماری ها استفاده می شود. این دمنوش ضدالتهاب بوده و برای درمان سرماخوردگی، تب، گلو درد، آنفولانزا، برونشیت و سرفه مورد استفاده قرار می گیرد.
بعلاوه گفته شده که برای یاری به درمان سوء هاضمه، حمله های عصبی و تشنج، استفراغ و ضربان نامنظم قلب نیز از این دمنوش ها استفاده می شود.
عسلی که از شهد گل های این گیاهان به دست می آید دارای کیفیت و ارزش بالایی است.
برگ های جوان درخت نمدار برگ کوچک نیز می توانند به عنوان سبزی در سالادها مورد استفاده قرار گیرند.3
پی نوشت:
1.www.agronic.ir
2.www.honeycare.blog.ir
3.www.sibeas.com
منبع: راسخون