شناسایی سم برخی محصولات کشاورزی با نانوذرات طلا
به گزارش وبلاگ لوازم آشپزخانه، مرجان مجدی نسب، محقق طرح شناسایی سم سرطان زا گفت: این ماده در مواد خامی همچون غلات، حبوبات، قهوه، انگور، و ادویه جات شناسایی شده که علاوه بر این، در محصولات فرآوری شده از قبیل نان نیز به دلیل پایداری شیمیایی آن در برابر عملیات حرارتی و آبکافت، نیز یافت می شود.
مجدی نسب در خصوص مسائل عمده در تشخیص این ماده خطرناک مطرح نمود: روش های زیادی برای تشخیص این سم وجود دارد که برخی دستگاهی (مانند روش GC/MS) و برخی بر اساس ارزیابی های ایمونوشیمیایی (مانند روش الایزا) هستند.
وی اضافه نمود: متأسفانه این روش ها علاوه بر هزینه بالا، به زمان زیاد و افراد متخصص و ماهری نیاز دارد که قادر به انجام آزمون های مربوطه باشند و این در حالی است که در بسیاری از مکان هایی که شناسایی سم اکراتوکسین A ضرورت دارد، این تجهیزات موجود نبوده و فرایند تشخیص را با مشکل روبرو ساخته است.
به گفته این محقق، افزایش سرعت شناسایی، سهولت استفاده و کاهش هزینه تشخیص از جمله مزایای استفاده از روش پیشنهادی محققان است که به دانش فنی تولید انواع بسته های(کیت) تشخیصی مبتنی بر این روش برای مواد مختلف دست یافتند. تلاش این محققان ایجاد یک روش ساده و کاربرپسند جهت تشخیص سم اکراتوکسین A در محصولات کشاورزی از جمله گندم، ذرت، سویا و برنج بوده است.
مجدی نسب در ادامه مطرح نمود: در این طرح، یک بسته تشخیصی سریع و فوق حساس مبتنی بر روش ایمونوکروماتوگرافی فراهم شده و برای این منظور نوارهای آزمونی با استفاده از نشانگر نانوذرات طلا طراحی و تهیه شده که پس از قرار دادن نمونه روی نوار، نتایج در مدت 15 دقیقه حاصل می شوند. لازم به ذکر است که نانوذرات طلا، در ترکیب با سم سبب ایجاد رنگ قرمز می شوند که با چشم غیر مسلح نیز قابل تشخیص است.
به گزارش وبلاگ لوازم آشپزخانه، ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری به منظور حمایت از فعالیت های پژوهشی مرتبط با فناوری نانو به نویسندگان مقالات ISI جایزه تشویقی اعطا می کند. علاقه مندان برای استفاده از حمایت تشویقی ستاد توسعه و فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری می توانند به صفحه حمایت تشویقی مقالات ISI مراجعه کنند.
این آیین نامه مشمول مقالاتی می شود که به روش های مختلف به چاپ رسیده اند.وی در تحقیقات خود پیروز به ساخت یک بسته تشخیصی جهت شناسایی سمی سرطان زا در محصولات کشاورزی شده است.این بسته افزایش سرعت، حساسیت و سهولت استفاده را به دنبال دارد و در ساخت آن از نانوذرات طلا استفاده شده است. صنایع غذایی، کشاورزی و دارویی می توانند از نتایج این طرح استفاده کنند.
انسان و حیوانات به طور مداوم در معرض انواع سمومی که به طور طبیعی در محصولات مختلف غذایی تولید می شوند، قرار دارند. اکراتوکسین A ماده ای است که توسط برخی از گونه های قارچی تولید شده و دارای ویژگی های سمی است که توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان در دسته مواد سرطان زای انسانی (گروه 2B) واقع شده است.
منبع: خبرگزاری مهر